Важен е пътят не целта!

„Зограф" се срина след почивката - 50:84   

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/driym-tiym-troyan-zograph-51020242-1024x683.jpg
Тревненският „Зограф“ стартира с очаквана загуба в първенството на ББЛ „Б група Център“.

Съставеният изцяло от юноши на „Чардафон“ отбор, който е проект на договор за сътрудничество между двата клуба, отстъпи с разлика - 50:84, от пълния с бивши професионалисти „Дрийм тийм Троян“, начело с Цветослав Острев. 38-годишният плеймейкър има зад гърба си стаж в родния „Чавдар“, плевенския „Спартак“, „Ямбол“, „Балкан“-Ботевград, „Черно море Тича“-Врана - все в мачове от Националната баскетболна лига.  Така че поражението бе предизвестено. Неочаквано обаче тийнейджърите, водени от Стефан Иванов-Джордъна, сериозно се опънаха на опитните батковци.
    Троян започна със самочувствие. Натрупа набързо разлика - 11:4, която в десетата минута вече беше двуцифрена - 22:12. Вероятно решили, че всичко е приключило, символичните домакини в мача понамалиха темпото, поотпуснаха се, дадоха повече време и на някои от резервите. 
    Тревненци не чакаха втори шанс.  Кошове на лидерите им Георги Пашов, Ивайло Стоянов, Петър Петков вдъхнаха самочувствие на целия отбор, който успя да вземе втората част със 17:11. Така изненадващо за специалистите полувремето завърши с разлика само от 4 точки в полза на тима, сочен за фаворит за спечелване на титлата в групата.
    След почивката опитният отбор на Троян показа, че в съблекалнята са направени верните изводи. Оттук до края на мача нямаше никакво отпускане и момчетата на играещия президент и капитан на отбора Петър Лалев дадоха всичко от себе си, за да покажат кой кара влака на дръзналите да им се опълчат „Зограф“-ци - 22:9, 29:12 в последните две части и победа с очаквана разлика от 34 точки.
     Наставникът на тревненци Стефан Иванов обаче не показа, че е разочарован от видяното. „Играхме много добре - анализира развоя на мача той.  - Наистина Троян излязоха с по-младите си състезатели. Но ние бяхме равностойни. Особено през втората част. После ни натегнаха малко и спряхме да играем. Започнахме да се дразним, да грешим. Все пак това са млади момчета и все още психически не са устойчиви, за да се справят с подобни ситуации.“
    По традиция Джордъна наблегна на доброто, видяно в целия отбор. Той даде достатъчно време за изява на всички момчета, от шанса най-добре се възползваха назованите вече трима лидери, които вкараха по 10 точки.  Ивайло Стоянов спечели 14 борби и е с основен принос по този показател „Зограф“ да е равен с „Дрийм тийм“ - 51:51. В полза на показаното от подрастващите баскетболисти на Иванов е и фактът, че Цветослав Острев бе на терена цели 32, а Георги Бойнов, завършил мача с 27 точки и 7 борби - 37:57 минути.
    „Зограф“ е напред в статистиката и по още два показателя - 9 успешни от 37 опита от тройката, или 24.3 процента, срещу 1 от 14, или 7.1% за Троян. В стрелбата от втори шанс съотношението е 10:9 в полза на Трявна.  
    Общо-взето достойно е изоставането в стрелбата в подкошието - 38:48, и при точките от бързи контраатаки - 14:18.  Смазващата разлика идва от кошовете, реализирани след грешки на противника - 9:36.
    В следващия кръг „Зограф“ почива. Програмата, в която всеки кръг един отбор следи мачовете от трибуните, не особено удобна, но е неизбежна, защото 9 отбора са се записали за участие - „Чардафон“, „Дунав 2016 Русе“, „Локомотив“-Горна Оряховица, „Дрийм тийм Троян“, „Етър, „Гочита“ и „Етрос“ - всичките от Велико Търново, „Алеко“-Свищов и „Зограф“. Странното е, че тревненският тим пропуска „домакинския“ си кръг - в Габрово в събота.
    „Зограф“, състав:  Ивайло Стаменов (коеф. за ефективност -6, борби 0, асистенции 0, точки 0),  Ивайло Стоянов (18, 14, 3, 10),  Мартин Минчев (8, 8, 1, 6),  Никола Пенев (4, 1, 0, 8),  Георги Пашов (1, 3, 2, 10),  Али Чаудри (-1, 3, 0, 0),  Пламен Петков (9, 5, 3, 10),  Георги Събев (3, 4, 1, 4).

Към началото